Matematik
Det finns i dagens press en del bra analyser av de svenska elevernas sjunkande matematikkunskaper. I DN citeras P O Bentley som kommit fram till att:
1. De svenska läroböckerna i matematik saknar en del av de strategier eleverna behöver.
2. Det är för mycket eget arbete i svensk skola.
Min vän Mervyn Benford, som besökt 100-tals svenska skolor och bevistat 1000-tals lektioner i dessa, sa en gång om svensk matematikundervisning att han saknar matematiklärare i svenska skolor, han hittar bara matematikböcker.
Som jag ser det handlar det om outvecklad, eller möjligen felutvecklad, matematikdidaktik. Frågan är om det problemet är politiskt betingat.
Den första åtgärden borde vara att bryta läromedelstyrannin i matematikundervisningen. Här är det framför allt rektorerna som måste agera. Ut och besök klasserna när de har matematik. Diskutera med lärarna vad ni ser. Kolla att varje lärare som undervisar i matematik, särskilt i de yngre åren, behärskar sin matematik så bra att han eller hon vågar undervisa på riktigt, och vågar diskutera olika strategier för att lösa samma matematiska problem.
Henry Pluckrose sa en gång att det är bättre att tillsammans försöka hitta tio olika sätt att lösa ett tal än att eleverna själva i sin bok löser tio tal av samma typ.
Och ersätt algoritmberoendet med matematiskt tänkande. Algoritmerna behövs ibland, men för en del tal är faktiskt algoritmen det svårase sättet att lösa det på. Den flärdeklassare som kan tänka matematik och siffror löser snabbt och enkelt 111-88, den som är tvungen att ställa upp det löper stor risk att göra fel.
Ja du Lars, det är inte utan det blir lite enehanda att lyssna på skolministerns retorik. Det hinner inte gå många sekunder innan han säger flumskola, ordning och reda, dålig lärarutbildning, ökade krav i de uttalanden han gör.
En liten reflektion... är det rätt att nuvarande lärarstudenter, som uppenbarligen inte hunnit ställa till med någon större skada i svenska skolan, får klä skott för hur skolan ser ut idag????
Och man kan ju fundera över en sak: Ska vi lita på de personer som själva har utbildats i den skola de så kraftigt fördömer.
Mycket av problemen med matematikundervisningen uppstår när eleverna får arbeta i egen takt. När de arbetar med olika områden blir gemensamma genomgångar och diskusioner meningslösa. Vi måste hålla samman undervisningen och gå fram på gemensam front. Individualiseringen får genomföras genom att eleverna arbetar med problem av olika svårighetsgrad, anpassad till respektive elev.
För övrigt anser jag att Björklund visar handlingskraft och vidtar nödvändiga åtgärder för att rädda svensk skola från total katastrof. Om en bil har hamnat i diket måste vi styra upp den på vägen igen även om det är samma väg vi kört på tidigare.