Boktips om kränkningar

Är det alltid den som känner sig kränkt som ska ha ensamrätt på att definiera om en kränkning ägt rum eller inte? Läs gärna David Eberhards nya bok "Ingen tar skit i de lättkränktas land". Den ger en lite mer nyanserad bild.
(Det finns lite mer om detta på min privata blogg ukulelemorfar.)

Elitklasser

Tidningarna rapporterar att den nya skollagen ska möjliggöra intagningsprov till elitklasser redan i grundskolan i matematik och NO. Några funderingar:
* Är vi på väg att skapa ett nytt parallellskolesystem igen? Det är nu drygt 40 år sedan uppdelning i realskola och folkskola slutgiltigt avskaffades, och alla elever upp till 16 år ålder placerades i samma skolor. Nu ska de i första steget uppdelas i olika klasser beroende på fallenhet för matematik och NO.
* Vad får detta för konsekvenser för de "vanliga klasserna"? Blir elitklasserna för många elever en bekräftelse på fördomen om att matematik och NO är förbehållet vissa speciellt intelligenta, och på så sätt en ursäkt för dem att inte satsa på ämnena.
* Kommer det att höja Sveriges prestationer i ämnena? Är det så att den svenska "matematiktoppen" är sämre än andra länders "matematiktoppar"? Jag tycker mig minnas att så inte är fallet, och jag minns den forskning som låg bakom avskaffandet av särskilda och allmänna kurser, att nivågruppering inte leder till markant högre prestationer bland de duktiga, men till klart sämre resultat för dem som hamnar i de "lägra grupperna".

Skollagsdatum

Enligt de senaste uppgifterna kommer förslaget till ny skollag att presenteras 1 juni.

Nya prov

Skolverket har skrivit till regering och bett att få i uppdrag att ta fram nationella prov i ett antal praktiskt-estetiska ämnen. Det ska bli intressant att se hur man ska utforma prov i till exempel slöjd, där processen och inte slutresultatet betonas kraftigt i kursplanen, eller i bild.
Samtidigt kan de nationella proven i dessa ämnen kanske ge ämnena i sig en högre status. Vem vet?

Nytt vapen

Facken har hittat ett nytt vapen mot nedskärningarna i skolan, Arbetsmiljöinspektionen. Nedskärningar måste föregås av arbetsmiljömässiga konsekvensanalyser, och i den blixtsnabba försämring den kommunala ekonomin råkat ut för de senaste månaderna har detta inte hunnits med. Inspektionen har redan stoppat föreslagna personalminskningar i en kommun, fler är nog på gång.
Samtidigt klagar en kommun i min närhet över att det bara är de kommunala skolorna som drabbas av de nedskärningar som sker under pågående läsår. Skolpengen för de fristående skolorna är beslutad och utbetald, så köpstopp och andra åtgärder drabbar bara de skolor som är kvar i kommunal regi.

Skolbibliotek

Var tredje skola saknar skolbibliotek, var femte elev har inte tillgång till skolbibliotek. Kort analys? Det är de små skolorna som saknar bibliotek. Eller?

Nummer 9

Nummer 9 av Nytt-om-skola (Grundskolans nyhetsbrev) är på väg digitalt till prenumeranterna. Innehåll bland annat:
* Ledare om vikten av att träna eleverna i muntlig framställnng.
* Inga betygsliknande omdömen i förskoleklassen tillåtna
* Regeringen förslag till ny gymnasieskola
* Svenska tonåringar blir mer logiska
* Varför misslyckas förbättringsprojekt i skolan? Engelsk analys
* Hänger skolan inte med i IT-cälden?
Med mera.

Äggstöld

Times Educationa Supplement berättar 17.4 om en uppseendeväckande äggstöld på en primary school i en skola i Wiltshire. 100 chokladägg försvann spårlöst från skolan.
Eleverna inledde en undersökning, och med hjälp av den lokala polisen undersökte man brottsplatsen och de spår man kunde hitta. Man fann fotspår och ett handskrivet anteckningspapper. Efter analyser avslöjades biträdande rektorn och en lärarassistent som de skyldiga.
Sedan återstod för rektor och övriga lärare att övertyga eleverna om att "bovarna" inte skulle sättas i fängelse eftersom det hela faktiskt varit ett projektarbete för skolan.

RSS 2.0